Uutiset

Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen.

 

Kyseessä on lakimuutos ja uutta arvonlisäverokantaa aletaan soveltaa sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia. Muutos vaikuttaa Tilipussin tuotteiden, palveluiden ja palvelupakettien hintoihin syyskuun alusta lukien.

Uusi Erillishinnasto 2024 löytyy täältä ja myös täältä

 

Tilipussin tuotteet, palvelut ja niiden sisältö pysyvät samoina verokannan muutoksesta huolimatta, eikä muutos edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

 

Tämän valtiolle tilitettävän arvonlisäveron noustessa 25,5 prosenttiin, nousevat Tilipussin hinnat 1.9.2024 alkaen käytännössä 1,5 prosenttia.

 

Koska muutos johtuu lainsäädännöstä ja/tai viranomaispäätöksestä, tilausta tai palvelusopimusta koskevaa irtisanomisoikeutta ei tämän muutoksen myötä synny.

 

Tavaran toimitushetki ratkaisee, kumpaa verokantaa käytetään. Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 prosenttia, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana.

 

Esimerkki 1: Isännöitsijäntodistus on asiakkaalla viimeistään 31.8.2024 sähköpostissa, sovelletaan 24 prosentin arvonlisäverokantaa, vaikka lasku maksetaan 10.9.2024.

 

Palveluiden verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä. Esimerkiksi Tilitoimistoasiakkaan tilinpäätös on käytettävissä vasta kun se on täysin valmis.

 

Esimerkki 2: Yksityishenkilö ostaa kotiinsa ikkunoiden pesun siivouspalveluyritykseltä. Ikkunat pestään 30.8.2024. Yritys lähettää asiakkaalle laskun syyskuun alussa ja asiakas maksaa sen eräpäivänä syyskuussa. Palvelun myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.

Esimerkki 3: Kuljetusliike myy kuluttajalle tavarankuljetuspalvelun matkalle Helsinki–Oulu. Kuljetus alkaa elokuussa 2024 ja päättyy syyskuussa 2024. Palvelu on suoritettu, kun kuljetus on päättynyt. Tavarankuljetuspalvelun myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa.

 

Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi vuokrauspalvelu on jatkuvaluonteinen palvelu. Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä.

 

Esimerkki 4: Jos vuokranmaksujakso on 1.6.2024–31.5.2025, palvelu katsotaan suoritetuksi 31.5.2025 ja palveluun sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa koko jaksolta.

Esimerkki 5: Jos vuokralainen maksaa myyjälle vuokran koko maksujaksolta ennakkomaksuna ennen 1.9.2024, sovelletaan 24 prosentin verokantaa.

 

Asiakkaan ostolaskuissa verokanta on valmiiksi huomioitu.

 

Arvonlisäveroterveisin

Tilipussin verotiimi

 

 

 

 

Loading RSS Feed

…2019 muita uutisia:

11.02.2019

Tiedote taloyhtiöille huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta

Lainsäädäntö huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan 1.1.2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Käyttöönotto tuo muutoksia mm. taloyhtiöiden toimintaan. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Maanmittauslaitos on tehnyt tiedotteen huoneistotietojärjestelmään siirtymisestä taloyhtiöille ja osakkaille. Voitte käyttää tiedotetta parhaaksi katsomallanne tavalla osakasviestinnässä.

Suomenkielinen tiedote

Olette saanut tämän viestin kaupparekisterissä olevien yhteystietojen perusteella. Jos viesti on tullut väärään osoitteeseen, korjaattehan yhteystiedot suoraan kaupparekisteriin.

Lisätietoja huoneistotietojärjestelmästä taloyhtiölle

Yhteydenotot huoneistotietojärjestelmään liittyvissä kysymyksissä:

Hankkeen sivusto

Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu

Ystävällisin terveisin

Maanmittauslaitos

Tähän viestiin ei ole mahdollista vastata.

Osoitelähde: Kaupparekisteri

*************************

Meddelande till husbolag om ibruktagandet av bostadsdatasystemet

Lagstiftningen gällande bostadsdatasystemet trädde i kraft 1.1.2019. I bostadsdatasystemet samlas det stegvis in uppgifter om aktielägenheter, lägenhetsägare och pantsättningar. Ibruktagandet medför ändringar i bl.a. husbolagens verksamhet. Lantmäteriverket ansvarar för upprätthållandet av bostadsdatasystemet.

Lantmäteriverket har skrivit ett meddelande till husbolag och aktieägare om övergången till bostadsdatasystemet. Ni kan använda meddelandet på det sätt som ni anser vara bäst i er kommunikation till aktieägarna.

Meddelandet på svenska

Ni har fått detta meddelande på basis av kontaktuppgifter i handelsregistret. Om meddelandet har kommit till fel adress, var god och uppdatera kontaktuppgifterna direkt i handelsregistret.

Mera information till husbolag om bostadsdatasystemet

Kontaktinformation i frågor gällande bostadsdatasystemet:

Projektets webbplats

Lantmäteriverkets kundservice

Med vänlig hälsning

Lantmäteriverket

Det går inte att svara på detta meddelande.

Adresskälla: Handelsregistret

2018 muita uutisia:

Isännöitsijän vaihto ei ole rakettitiedettä. 25.03.2018

Isännöitsijä valinnassa pitää ammattitaito painaa enemmän kuin kemioiden kohtaaminen. 25.03.2018

7.2.2018

Työ- ja elinkeinoministeriö – Kirjanpitolautakunnan antamat lausunnot ja poikkeusluvat

http://tem.elinar.fi/tem/kirjanpi.nsf/lapolusuomi?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=1#1

8.1.2018

Mikael Jungnerin mainioita ajatuksia:

Tilisanomat.fi/kolumnit/vieraskyna/enemman-halauksia-kuin-robotteja

Mitä kirjanpitäjän pitää osata salamana kertoa asiakkaalle:

Tilisanomat.fi/kirjanpito/taloudellinen-analyysi-kahdessa-minuutissa

2017:

8/2017 Huom! Kun asukas muuttaa asuntoyhtiöstä pois tai sinne sisään, tulisi tehdä muuttoilmoitus ainakin väestörekisteriin ja isännöitsijälle.

Tee osoitteenmuutoilmoitus taloyhtiöön ja väestörekisteriin:

Isännöitsijälle www.tilipussi.fi tai tilitoimisto@tilipussi.fi

Väestörekisterikeskukseen www.vaestorekisterikeskus.fi

2/2017: Nyt mennään eikä meinata: uusien verolakien koulutukset käyty! Uudet opit täysillä käytössä asiakkaidemme tueksi. Muuten voidaan todeta että tämä taloushallinnon kiireisin aika vuodesta on pitänyt meitäkin poissa Uutisten tuottamisesta – otamme ryhtiä jahka hyödyllistä uutta julkaistavaa ilmaantuu horisonttiin.

2016:

22.09.2016: Liiketoimintaa luotettujen kesken -kommuunit tulevat yrityskenttään, luottamus kaiken a ja o, kuten perheyrityksessä. ”Ostan palvelun tutulta ja turvalliselta enkä välttämättä suurelta ja näennäisen tehokkaalta” – yrittäjä, rakenna verkostoasi hieman uudesta tulokulmasta!

24.08.2016:

Matti Vanhanen, presidenttiehdokas, piti mainion luennon Oulun yliopistolla ke 24.08.2016. Alla muutamia poimintoja hänen 9 teesistään:

  1. Hevosmiehet ja digi. Hevosmiehet saattoi sujuvasti ottaa polttomoottorikärryt käyttöön mutta entäpä nyt? Jotain digi-some-robotiikkaa arjessa ahertavan yrittäjän riesaksi vaiko riemuksi?
  1. Keskiluokan mahalasku EU:ssa ja nousu Afrikassa ja muissa kehittyvissä maissa.
  1. Pankit ovat ulkona riskibisneksestä (lainaa saa jos on vakuudet. Tähän muuten syynä ns. Baselin vakaussopimus). Negatiivisen koron vaikutus? Omaisuus maaseudulla ei kiinnitettävissä. Lohkoketjutekniikka! Osuuspankkikin siirtyy sairaalapuolelle, no vitsivitsi, vain vakuutusmielessä.
  1. Uusiutuvat haastaa fossiilienergiat ja niihin sidotut omaisuudet. Öljy-yhtiöt, hiilivoimalayhtiöt – miten käy tasearvojensa?
  1. Kansainvaellukset: Afrikka nyt 1Mrd ihmistä -> 3-4Mrd, koska jonkun maanosan täytyy aina olla se ”uusi manner”. Mutta entä sitten ilmastonmuutos? EU ei voi hanskata siirtolaisuutta, paikat on täynnä.. Afrikka on tulevaisuuden maanosa!
  1. Robotisaatio. Yksi sukupolvi aina tippuu näissä tuottavuusloikkakarkeloissa.
  1. Supercellit jne hypermenestyjät/superstars. Niiden aika on nyt! Satumaisia rikkauksia tarjolla ko. tyypeille.
  1. Palvelukonsepteilla pärjätään – esim. Kone Oy tasaa nousu-ja laskukausisyklejä kun siirtyneet huoltomiehiksi. Hissejä pitää huoltaa jatkuvasti.
  1. Tehtaat lähtee jne – vastausta haetaan protesteista. Filippiineillä pressa lupasi eliminoida huumerikolliset jne. Sanders ja Trump: samat tehokeinot, melkein, vaikka vastakkaiset ideologiat.

 

9.8.2016: Kovasti edullisia kesäkampanjoita tilitoimistopalvelujen tarjoamiseksi liikkeellä – lopulta monen mutkan takaa pikkupräntillä kerrotaan että kaikki puhelinneuvonta on erikseen maksullista. Tarkkana saa olla!

Kirjanpitolaki uudistuu 2016:

Esim. pankkitilin tulot ja menot kirjanpidossa pankkitapahtumien perusteella eli mukavasti maksuperusteisesti, mutta veroilmoitus edelleen suoriteperusteisesti saatavat ja velat huomioiden – mitä hyötyä yrittäjälle? Voi jopa kaksinkertaistaa työn! No sentään verot saa maksaa vasta sitten kun on asiakas yrittäjän maksun suorittanut eli kassan voi toivoa olevan jo ajantasalla.

Veromuutoksia vuodelle 2016

Esim. veronkorotusten suhteen ollaan entistä tiukempia – tahattomasta virheestä tiedossa lähes 100keur korotuksia! Ja maksuun heti.

2015:

Tarjoamme asiakkaillemme Tilipussi Online – palvelua, missä asiakas saa käyttöönsä tunnukset sähköiseen kirjanpitoomme ja näin omien talousraporttiensa 24/7 seurantaan.

Myös palkanlaskentaan on nyt tarjolla edullinen pilvipohjainen ratkaisu.

Toimistomme väkeä osallistui KLT-koulutukseen kevään ja syksyn aikana. Muhkea taloushallinnon ja oikeustieden kurssitarjonta huipentui lopputenttiin Finlandiatalolla 5.10.2015. Koe oli vaikea, mutta vaikka virallinen titteli jäisi tälläerää saamatta antoi kattava kokonaisuus rutkasti uusia eväitä palvella asiakkaitamme entistä paremmin.

2014:

Toimistomme laajakaistayhteysnopeus harppasi 80MBit/s luokkaan – otimme onnistuneesti käyttöön 4G reitittimen!

Nyt se tapahtui:

Vismafivaldi Pro-Office täysimittaisesti käytössämme!

2013:

10/2013: Vakuutus ja rahoitusneuvontaa verkossa:

www.fine.fi

8/2013: Sähköisen asioinnin Tilipussissa mahdollistaa valitsemamme Fivaldi-ohjelmistot, kts. www.finnvalli.fi.

3/2013: Olemme aloittaneet siirtymisen täysin sähköiseen asiointiin. Tiedotamme suuresta uudistuksesta loppuvuoden aikana. Toiminnot tehostuvat edelleen sekä asiakkaillamme että meillä, molempi parempi!

Rakennusten energiatodistus uudistui 1.6.2013

Energiatodistukset käyttöön 2013

Ote Taloustaidon tekstistä:

Laki tuli voimaan 1.6.2013, mutta ei kertarysäyksellä. Vanhat pientalot saavat jatkoaikaa, ja vanhan lain mukaiset, voimassa olevat todistukset ovat käyttökelpoisia voimassaoloajan loppuun asti. Osana isännöitsijäntodistusta annetut todistukset ovat saaneet jatkoaikaa vuoden 2014 loppuun.

”Olemassa oleville enintään 6 asunnon rivitaloille on annettu siirtymäaikaa 1.7.2014asti ja ennen vuotta 1980 rakennetuille pari- ja omakotitaloille 1.7.2017 asti.”

”Olemassa olevalle rakennukselle energiatodistus sitä paitsi tarvitaan vain myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Jos asuntoa ei myydä eikä vuokrata, ei energiatodistusta tarvita. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on kesäkuusta alkaen ilmoitettava jo asunnon julkisessa myynti- tai vuokrausilmoituksessa”, Petri Pylsy sanoo.

Lisätietoa energiatodistuksesta Motiva, Ympäristöministeriö

2010:

Ilmoita kirjallisesti muutos/korjaustarpeistasi.

Vanhemmat:

Kiinteistöliiton uutiset

21.01.08 www.tilaajavastuu.fi -palvelu avattu. Rakennusala hakee uusia keinoja, joiden avulla alalta pyritään kitkemään yhteiskunnallisia velvoitteitaan laiminlyövät yrittäjät. 14.1.2008 käyttöönotettava www.tilaajavastuu.fi -palvelu on viimeisin esimerkki työstä terveiden kilpailuolosuhteiden edistämiseksi.

29.10.2007 Uutta työkalurintamalta

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ehdotus vuoden 2008 talousarvioksi.

Korjausrakentamisen strategia luovutettiin 3.7  asuntoministerille

– Huomio ennakoivaan ja suunnitelmalliseen korjaustoimintaan

Korjausrakentamisen strategiatyöryhmä luovutti tänään ehdotuksensa korjausrakentamisstrategiaksi asuntoministeri Jan Vapaavuorelle. Työryhmän esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle, joka päättyy 24. elokuuta. Strategian pohjalta valmistellaan syksyn kuluessa valtioneuvoston periaatepäätös korjausrakentamisesta. Korjausrakentamisen työryhmän keskeisiä näkemyksiä ovat se, että rakennuksista, jotka muodostavat yli puolet kansallisvarallisuudestamme, on pidettävä parempaa huolta, ja että rakennusten suunnitelmallinen ylläpito ja korjaaminen parantaa myös elämisen laatua.

Korjausrakentamisen strategialle on vahva tilaus nyt, kun 1960-luvun jälkeen rakennettu rakennuskanta on tulossa korjausikään. Kolme neljännestä Suomen rakennuksista on rakennettu tänä aikana. Myös väestön ikääntyminen asettaa rakennuksille uudenlaisia haasteita, kun esteettömyyden vaatimus lisääntyy. Lisäksi rakennusten energiatehokkuutta on parannettava ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Suunnitelmallista korjausta

Kiinteistö- ja rakentamisalan keskeisistä toimijoista koostuva korjausrakentamisen työryhmä sekä ministeri Jan Vapaavuori peräänkuuluttavat ennakoivaa kiinteistöjen ylläpitoa ja korjauksille myönteistä ilmapiiriä. Korjauskustannuksissa voidaan kiinteistön elinkaaren aikana säästää jopa kolmannes, jos korjaukset toteutetaan suunnitelmallisesti, eikä vain vikoja korjaten. Ministeri Vapaavuori korostaa kuitenkin, että korjata ei kannata korjaamisen vuoksi ja myös materiaalien uusiokäyttö on mahdollisuuksien mukaan huomioitava.

Prosessia kehitettävä ja ammattilaisia koulutettava

Yksi keskeisimmistä tulevista korjausmääristä selviämisen edellytyksiä on sujuva korjausrakentamisprosessi. Kehitys- ja tutkimustoiminnan määrärahoja on lisättävä, jotta toimintamalleja voidaan kehittää entistä tehokkaammiksi. Korjausrakentaminen on ohittamassa arvoltaan uudisrakentamisen ja osaavista tekijöistä tulee pula. Korjausrakentamisen työryhmä muistuttaa, että kiinteistöjen käyttäjien keskellä tapahtuva rakentaminen vaatii tekijöiltä entistä enemmän palveluasennetta.

Katso strategia  kokonaisuudessaan  täältä

Kunnat ostavat kiinteistöpalveluistaan noin kolmanneksen

(Kuntaliitto tiedottaa 25.7.2007) Kiinteistöpalveluiden ostaminen on hitaasti lisääntymässä kunnissa, ilmenee Kuntaliiton kyselystä. Esimerkiksi ostopalveluiden osuus kuntien siivoustöistä on kasvanut tällä vuosikymmenellä runsaasta 10 prosentista yli 15 prosenttiin.

Kiinteistöpalveluiden osto vaihtelee kunnittain ja kiinteistöpalveluiden osa-alueittain. Esimerkiksi Espoo ostaa siivouspalveluistaan kolmanneksen, Lappeenranta puolestaan muutaman prosentin.

LVIS-laitteiden huollosta ostopalveluiden osuus on kunnissa keskimäärin 42 prosenttia. Lahti on järjestänyt LVIS-laitteiden huollon kokonaan ostopalveluilla, Vantaa puolestaan ostaa huollosta 15 prosenttia.

Kunnossapitopalveluistaan kunnat ostavat keskimäärin lähes puolet. Kyselyyn vastanneista yli 50 000 asukkaan kunnista vähiten rakennusteknisiä kunnossapitopalveluita ostavat Rovaniemi (10 %) ja Helsinki (22 %). Espoo, Lahti ja Turku ostavat kunnossapitopalveluistaan 80 prosenttia tai enemmän.

– Joissakin kunnissa on asetettu tavoitteeksi, että ostopalveluiden osuus kiinteistöpalveluista olisi noin 20 prosenttia ja oman tuotannon osuus noin 80 prosenttia, kertoo rakentamistalousinsinööri Jorma Ruokojoki Kuntaliitosta.

Ruokojoen mukaan on odotettavissa, että ostopalveluiden käyttäminen kunnissa lisääntyy oman henkilöstön eläköitymisen edetessä. Tämä koskee erityisesti julkisten rakennusten siivouspalveluita.

Julkisten rakennusten ylläpitoon käytetään kunnissa vuosittain noin 1,3–1,4 miljardia euroa lämmön, sähkön ja veden kustannukset mukaan lukien. Suurimmat osuudet kiinteistöpalveluiden kustannuksista muodostavat LVIS-järjestelmien huolto (noin 35 %), siivous (30–35 %) ja rakennusten kunnossapito (15–20 %).

Kuntaliitto selvitti Manner-Suomen kuntien kiinteistöpalveluiden ostamista keväällä 2007. Kyselyyn vastasi yhteensä 75 kuntaa. Asukkaita kyselyyn vastanneissa kunnissa oli yhteensä 2,8 miljoonaa. Kyselyssä ostopalveluihin luettiin myös ostot kunnan yhtiöltä, mutta ei liikelaitokselta.

Uusia yhteistyömuotoja haetaan kunnissa

Vaikka kunnat käyttävät ostopalveluita, on kiinteistöpalveluiden ulkoistaminen kunnissa vähäistä. Kiinteistöpalveluita ovat ulkoistaneet ainoastaan pienet kunnat. Tällöin palvelu hankitaan kokonaan yhdeltä tai muutamalta tuottajalta melko pitkäaikaisella sopimuksella.

Kuntien kiinteistöpalveluissa etsitään uudentyyppisiä kunnan ja yksityisen sektorin välisiä yhteistyömuotoja. Kunta voi esimerkiksi hakea kumppanuutta etsimällä rakentajaa harjoitusjäähallille, josta kaupunki vuokraa jäähalliaikaa. Muuten rakentaja ja palvelun toimittaja vastaavat toiminnasta. Näin ovat tekemässä mm. Lahti ja Oulu. Tampere puolestaan ostaa uimahallipalveluita palvelun tuottajalta tiettyyn hintaan.

– Nyt Paras-hankkeen uudistusten yhteydessä on mahdollista miettiä kiinteistöpalvelujen tuotantotapoja ja yksityisen sektorin roolia palvelujen tuotannossa, Ruokojoki toteaa.

Ruokojoen mukaan näyttää siltä, että kunnat eivät ole innostuneet ns. elinkaarimallista, jossa sama taho vastaisi julkisen rakennuksen rakentamisesta ja ylläpidosta varsin pitkän ajan, esimerkiksi 25 vuotta. Mallia on tähän mennessä sovellettu Espoossa ja Seinäjoella.

Kiinteistöpalveluiden osto kunnissa 2007 -kyselyn yhteenveto sisältää kuntakohtaisia tietoja kiinteistöpalveluiden ostosta

Rakennuskustannukset nousivat vuodessa 5,9 prosenttia

Rakennuskustannukset kohosivat vuoden 2006 kesäkuusta vuoden 2007 kesäkuuhun 5,9 prosenttia. Rakentamisen työkustannukset nousivat vuodessa 3,2 prosenttia. Rakennustarvikkeiden hinnat nousivat 7,6 prosenttia ja muiden kustannusten hinnat 5,6 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksistä.

Toukokuusta 2007 kesäkuuhun 2007 rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 0,2 prosenttia. Työpanosten hinnat nousivat 0,1 prosenttia. Tarvikepanosten hinnat nousivat toukokuusta kesäkuuhun 0,2 prosenttia ja muiden panosten hinnat 0,7 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksi (2005 = 100) ja sen vuosi- ja kuukausimuutokset

Indeksi Kesäkuu
2007
Muutos-%
06/06 – 06/07
Muutos-%
05/07 – 06/07
Ammatt. uudisrakent.
Kokonaisindeksi 109,9 5,9 0,2
Työpanokset 105,8 3,2 0,1
Tarvikepanokset 112,2 7,6 0,2
Muut panokset 110,6 5,6 0,7
Talotyypeittäin
Uudisrakentaminen
Asuinkerrostalo 110,1 6,1 0,3
Asuinpientalo 111,0 6,3 0,2
Toimisto- ja liikerakennus 109,1 5,4 0,3
Teollisuus- ja varastorak. 109,8 5,8 0,0
Maatal. tuotantorakennus 116,8 10,1 0,7

Lähde: Rakennuskustannusindeksi 2007, kesäkuu. Tilastokeskus

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys ry.
Kirkkokatu 19 A15
90100 OULU
Puhelin (08) 371712, (040) 8441371
faksi (08) 3121933
Ympäristöministeriö on antanut 19.6.2007 asetuksen rakennuksen energiatodistuksesta. Laki on annettu jo aikaisemmin.

Laki ja asetus energiatodistuksesta voimaan 1.1.2008

Ennen lain voimaantuloa valmistuneisiin rakennuksiin lakia sovelletaan vuoden 2009 alusta lähtien.

Menettelytapaohjeet asuntojen tupakansavuongelmia käsiteltäessä.

Tilintarkastuslaki voimaan 1.7.2007

– Vanhoilla taloyhtiöillä muutoksia vasta 2011

Tasavallan presidentti on 13.4.2007 vahvistanut tilintarkastuslain ja siihen liittyvät lainsäädäntömuutokset. Lain muutos ei edellytä taloyhtiöiltä mitään toimenpiteitä. Tilintarkastaja voidaan valita nykyisten säännösten mukaisesti siirtymäaikana eli sen tilikauden loppuun, joka päättyy 31.12.2011.

Siirtymäsäännös mahdollistaa sen, että asunto-osakeyhtiön tilintarkastusta ja tilintarkastajia koskevat säännökset voidaan huomioida asunto-osakeyhtiölakia valmisteltaessa. Ns. maallikkotilintarkastuksen tarpeellisuudesta tullaan käymään keskusteluja alan toimijoiden (esim. Rakennusteollisuus) ja oikeusministeriön kanssa asunto-osakeyhtiölain jatkovalmistelujen yhteydessä. Tarkoitus on, että jatkossakin erityisesti pienissä taloyhtiöissä olisi osakkaita edustava taho, joka antaa vuosittain osakkaille raporttinsa. Jatkovalmisteluissa mietitään tämän tehtävän sisältö ja vastuut tarkemmin.

Uudistuksilla saatetaan tilintarkastuslainsäädäntö eurooppalaiselle tasolle ja vahvistetaan näin tilinpäätösten luotettavuutta sekä edistetään tilintarkastuksen laatua. Tilintarkastuslain uudistamisesta aiheutuu muutoksia myös 25 muuhun lakiin, muun muassa kirjanpitolakiin ja osakeyhtiölakiin. Lait tulevat voimaan 1.7.2007.

Muutoksista on lisätietoa KTM:n sivuilla.

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys ry.
Kirkkokatu 19 A 15
90100 OULU
Puhelin (08) 371712, (040) 8441371
faksi (08) 3121933

Uudet verovapaat kilometrikorvaukset, lisätietoja www.vero.fi.

Uusi osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.9.2006 – yrittäjän haaste ja mahdollisuus. Lue lisää www.vero.fi

Oulun rakennusvalvonta yhteistyössä rakennusalan eri toimijatahojen kanssa on kehittänyt pientalon teknisen laadun arviointijärjestelmän, www.pientalonlaatu.fi , pienrakentajien laatuvalintojen tueksi..